PRÉMIUM KANADAI GRILLEK! TÁMOGATÁS      ELÉRHETŐSÉGEK

És van-e sütnivalónk?

És van-e sütnivalónk?

És van-e sütnivalónk?

És van-e sütnivalónk? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

És van-e sütnivalónk?

Hát persze hogy van, hiszen anélkül nem lehet grillpartit szervezni! No de az sem
mindegy, hogy mit választunk az est főszereplőjének. Ha többfajta húst sütünk, érdemes egy időben sütni őket, így az ízek kellemesen keveredhetnek. Intenzívebb ízeket kapunk, ha közvetlenül a sütés előtt még egyszer megfűszerezzük a húsokat. Az olajban pácolt húsokat a balesetek elkerülése végett jól csöpögtessük le, hogy ne kapjon lángra a faszén a lecsöppenő olajtól. Minden hús és sütnivaló másféle előkészítési és sütési módot, illetve időt igényel.

cikk-gatg-ch3-06

Íme egy kis útmutató:

A kicsontozott csirkecombot, lebőrözött pulyka- vagy csirkemellet nyílt parázson, grillrácson 8–12 percig kell sütni. Ez alatt az idő alatt a belseje is megsül úgy, hogy félidőben csak egyszer forgatjuk meg. Ha csontos darabokat választunk, azokat a legjobb indirekt módon, azaz alufóliába csomagolva 30–40 percig grillezni úgy, hogy a csontos fele legyen alul. Legfinomabb, ha a grillezés utolsó öt percében a csirkemellet a bőrös oldalával lefelé fordítjuk, és direkt módon grillezzük, így szép piros és ropogós lesz.

Marhahús

A marhahús tökéletes elkészítése grillen jóval nehezebb, mint a sertéshúsé. Ha igazán puha és szaftos steaket szeretnénk, grillezés előtt 20–30 perccel vegyük ki a bepácolt húst a hűtőből és hagyjuk állni. Miután levettük a grillrácsról, akkor is hagyjuk állni 5–10 percet, így a húsnedvek helyreállnak. A szeleteket kenjük be sütés előtt vékonyan olívaolajjal. A hátszínnél keményebb részeket mindenképpen pácolni kell. A puhításhoz a húspácnak tartalmaznia kell valamilyen savas anyagot: gyümölcs- vagy zöldséglevet, joghurtot, bort, vagy ecetet. Ha nem akarjuk, hogy a szelet felpöndörödjön, vagdaljuk be a külső szélét egyujjnyi távolságokban.

slide22_recept

Zöldségek

Különleges ínyencfalatok a grillezett zöldségek. Legtöbbjük nagyon könnyen átsül a grillen, ezért figyeljünk jól, hogy oda ne égjenek! Cukkinit, krumplit, padlizsánt, kaliforniai paprikát, paradicsomot, bébikukoricát vagy répát grillezhetünk, és nagyon finom a spárga is! A zöldségeket alufóliába tekerve is süthetjük. Készíthetünk hozzájuk fokhagymás-joghurtos öntetet, úgy még ízletesebb lesz.

Halak

Érdemes a halat már előző nap befűszerezni, mustározni, olajjal vagy vajjal megkenni, mert így porhanyósabbra sül majd. Ne szurkáljuk meg, hogy a sütésnél az értékes levek ki ne folyjanak. Mindig használjunk húsforgatót. Sütés közben időnként kenjük meg olajjal a halat, hogy ne ragadjon a rosthoz, és a legfontosabb, hogy csak azután sózzuk meg, ha már készre sült. Sütés előtt irdalhatjuk, azaz sűrű, párhuzamos bemetszésekkel védekezhetünk a szálkák ellen, bár így szárazabb lesz a hal húsa. Ám ezen is segíthetünk: amikor megsültek a halszeletek, kenjük be őket fűszeres vajjal, vagy tegyünk rájuk egy kis pikáns szószt.

Jó étvágyat!

Szerző:

ARCHÍVUM

KATEGÓRIÁK

Back to Top