PRÉMIUM KANADAI GRILLEK! TÁMOGATÁS      ELÉRHETŐSÉGEK

2. RECEPT – CSILIS GOMBÁS MARHA BORDA

2. RECEPT – CSILIS GOMBÁS MARHA BORDA

2. RECEPT – CSILIS GOMBÁS MARHA BORDA

2. RECEPT – CSILIS GOMBÁS MARHA BORDA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók

  • 12 db marha borda
  • 30 g mustár
  • 30 g fekete bors
  • 30 g szárított gomba
  • 5 g kömény
  • 15 g chili por
  • 3 g cayenne bors
  • 450 g mesguite fa
  • 20 g só
  • 30 ml szűz olívaolaj
  • 220 ml almalé
  • 220 ml barbecue szósz
  • 220 ml lekvár

Elkészítés:

1. Állítsd fel a keg grillt füstöléshez, amit 120-130 °C-ra kell előmelegíteni.
2. Grillezés előtt fél órával áztasd be a füstöléshez használt mesquite fát.
3. A bordákat készítsd elő a füstöléshez. Tedd őket egy rétegben egy tepsire és dörzsöld be a húsba a mustárt.
4. Egy kevés olívaolajat csöpögtess rájuk és sózd be a bordaszálakat.
5. Egy aprítóban keverd össze a borsot, a köményt és a szárított gombát.
6. Amikor már a gomba is egészen apró, akkor add ehhez a chili port és a cayenne borsot.
7. Az így kapott fűszerkeverékkel szórd meg a bordákat, és hagyd állni fél órát a húst.
8. A fát eközben tedd bele a füstölődobozba, és a diffúzert töltsd meg vízzel.
9. Amikor a hús már eleget pihent, tedd fel a kegre a bordákat, és zárd le a tetejét.
10. A füstölés 4-5 óráig is eltarthat a bordák vastagságától függően.
11. Minden félórában locsold meg a húst az almalével.
12. Amikor a bordák belső hőmérséklete eléri az 57 °C-ot, nyisd ki a szellőzőt a kegen.
13. Ezzel egy időben a mázat is vidd fel a bordákra – ehhez keverd össze a barbecue szószt és a lekvárt – ez adja majd meg a hús fényét, és kellemes fűszeresen édes kérget is von köré.
14. Süsd tovább a húst egészen addig, míg a máz rásül a bordákra.
15. Amikor a máz is megszilárdult, csomagold be a húst alufóliába, rakd a füstölőre a csomagot, és újabb 45 percre tedd vissza a kegbe. A szellőzőt pedig zárd vissza.

Extra tippek:

  • Az almalét a legkönnyebben úgy tudod a húsra locsolni, hogy egy egyszerű szórófejes flakont hívsz segítségül. Ezzel célzottan csak a húsra tudod spriccelni az italt, nem kell attól félned, hogy mindenhova jut majd belőle. Közelről spriccelj és akkor más nem lesz nedves.

  • Bármilyen lekvárt használhatsz a mázhoz. A legáltalánosabb talán a baracklekvár, de karakteresebb ízt is választhatsz a fűszeres húshoz.

Szerző:

ARCHÍVUM

KATEGÓRIÁK

Back to Top