GRILL SEGÉDLETEK

Használja ezt a grillezési útmutatóinkat a húsok megismeréséhez, illetve a grillezési idő és hőmérséklet megtalálásához.

MARHAHÚSOK 

A tökéletes sültek elkészítése előtt meg kell ismerkedjünk a húsok fajtáival! Ezen az oldalunkon segítünk a megfelelő marhahús kiválasztásában, tanácsokkal szolgálunk a pácokhoz és készítettünk egy útmutatót is, amely megkönnyíti a tökéletes steak elkészítését.

  1. KARAJ: A rövid karajból kivágva jól márványozott és ízletes marhahúst kaphatunk, ami tökéletes a grillezéshez. Mivel egyetlen izomból van kivágva, az elkészült hús is „egyenletes" lesz.
  2. VESEPECSENYE: A bélszín egy olyan húsdarab, amely kivételesen puha. Egy tehénnél a bélszín a háta közepén található a hátszín és a borda között. A bélszín rendkívül zsenge, mert az állat az azt alkotó izmokat ritkán használja. 
  3. T CSONT: A T-csont a rövid karaj csontos steakje. Ennek a vágásnak van egy T alakú csontja, amely elválasztja a bélszínszakaszt a felső ágyék nagyobb részétől. Ezek a steakek nem olyan lágyak, mint a klasszikus steakek, de mégis nagyon finomak.
  4. PORTERHOUSE: Ez egy nagy steak a rövid ágyék vastag végétől. Itt egy T alakú csont és egy nagy darab bélszín található. A Porterhouse az egyik legnépszerűbb steak.
  5. RIB-EYE: Pecsenyék esetén a rib-eye az egyik legnépszerűbb steak a piacon. A bordaszeletből származó hús lágy és zsírosabb, mint a többi marhahús. Ez az extra zsír teszi a rib-eye steaket kivételesen lággyá és zamatossá.
  6. FLANK: A marha hastájékáról vágják. A flank steak sokkal keményebb, mint a karaj és a borda steakje, ezért recepjei esetén azt látjuk, hogy pácot ajánlanak az elkészítéséhez, vagy alacsony hőmérsékleten való lassú elkészítést.
  7. HÁTSZÍN: A hátszín valójában többféle steakre oszlik. A legfelső bélszín a legízletesebb. Az alsó hátszín kevésbé lágy, sokkal nagyobb, és általában akkor kínálják, amikor az ember hátszín steaket szeretne elkészíteni.

Most, hogy meg tudja különböztetni a népszerűbb marhahús-féleségeket, ismerkedjen meg a pácokkal!

STEAK ÚTMUTATÓ

A tökéletes sültek elkészítéséhez ügyelnünk kell a hús megfelelő vastagságára, a sütés időtartamára, és a hőmérsékletre! Táblázatunkból ezeket az értékeket olvashatja ki.

Húsvas­­tagság
1 ½″
Húsvas­­tagság
1″
Húsvas­­tagság
¾″
Hőmér­séklet Perc / Oldal Teljes  idő­tartam
A B C D
Enyhén Medium / High 1 ½ 1 ½ 1 ½ 1 ½ 6 min
Enyhén Közepes – enyhe Medium / High 1 ¾ 1 ¾ 1 ¾ 1 ¾ 7 min
Enyhén Közepes – enyhe Közepesen Medium / High 2 2 2 2 8 min
Közepes – enyhe Közepesen Jól Medium / High 2 ½ 2 ½ 2 ½ 2 ½ 10 min
Közepesen Jól Medium 3 3 3 3 12 min
Jól Medium 4 4 4 4 16 min

HŐMÉRSÉKLETEK

A tökéletes sültek elkészítéséhez ügyelnünk kell a hús megfelelő vastagságára, a sütés időtartamára, és a hőmérsékletre! Táblázatunkból ezeket az értékeket olvashatja ki.

Húsvas­­tagság
1 ½″
Húsvas­­tagság
1″
Húsvas­­tagság
¾″
Hőmér­séklet Perc / Oldal Teljes  idő­tartam
A B C D
Enyhén Medium / High 1 ½ 1 ½ 1 ½ 1 ½ 6 min
Enyhén Közepes – enyhe Medium / High 1 ¾ 1 ¾ 1 ¾ 1 ¾ 7 min
Enyhén Közepes – enyhe Közepesen Medium / High 2 2 2 2 8 min
Közepes – enyhe Közepesen Jól Medium / High 2 ½ 2 ½ 2 ½ 2 ½ 10 min
Közepesen Jól Medium 3 3 3 3 12 min
Jól Medium 4 4 4 4 16 min

ÁLTALÁNOS HÚS SÜTÉSI ÚTMUTATÓ

Úgy tudunk kiváló sülteket készíteni, ha ügyelnünk a hús vastagságának megfelelő sütési időtartamra, és a hőmérsékletre! Táblázatunkból ezeket az értékeket olvashatja ki.

HÚS TÍPUS Hőmér­séklet Perc / oldal Teljes idő Megjegyzés
A B C D
Hamburgerek Közepes 2 ½ 2 ½ 2 ½ 2 ½ 10 perc Sütés 71°C-on 
Bárányszelet 1 ″ közepes Közepes 2 ½ 2 ½ 2 ½ 2 ½ 10 perc Karajt mindkét oldalon, hogy meg­őrizze a lédús­ságot.
Sertésszelet 1 ″ Köze­pes – ala­csony 2 ½ 2 ½ 2 ½ 2 ½ 10 perc Sütés arany­barnára, míg a a levek el nem fogynak
Csirkemell Köze­pes – ala­csony 3 3 3 3 12 perc Az utolsó fordítás után meg­kenjük mártással!
Csontos csirke­mell Köze­pes – ala­csony 5-6 5-6 5-6 5-6 20-25 perc Szúrja át a csirkét bőrrel lefelé, majd csök­kentse a hőt, és főzze, amíg meg­puhul és át nem fő!
Kolbászok Köze­pes – ala­csony 6 6 6 6 24 perc Addig főzzük, amíg belül már nem rózsaszín!
Bárány borda Köze­pes 5-6 5-6 5-6 5-6 20-25 perc  
Nyárson csirke v. sertés Köze­pes 2 ½ 2 ½ 2 ½ 2 ½ 10 perc Használat előtt 2 órával áztassa be a fa nyársakat!
Nyárson marha vagy bárány Köze­pes 2 2 2 2 8 perc  

TENGER GYÜMÖLCSEI SÜTÉSI ÚTMUTATÓ

Hús típus Hőmér­séklet Teljes idő Megjegyzés
Garnélarák közepes vagy nagy Közepes 4 – 6 perc Hasznos lehet wok fedő használata. Főzzük rózsaszínűvé, de átlátszatlanná.
Kagyló Közepes 5 – 6 perc Tisztítsa át jól! Dobjon el minden nyitott nyers kagylót, és a sütést követően a zárt kagylókat dobja ki!
Fésűkagyló Közepes 4 – 6 perc Forgassa meg sütés közben!
Homár Közepes 8 – 10 perc Olvassza ki, ha fagyott. Grillezze páncéljával lefelé, vajjal és citromlével megkenve. Főzze míg átlátszatlan lesz, és elválik a héjától!

ZÖLDSÉGEK GRILLEZÉSE

A grillezés finom füstös ízt ad a legtöbb zöldséghez. Mindig külön grillezzük a zöldséget, hogy maradékot felhasználhassunk levesekbe, salátákba, szendvicsekbe, pizzákba és tésztákba! Ha a zöldségek nagy felülettel rendelkeznek, használjuk a Perfect Grill Marks technikát.

Zöldség típus

Felkészítési idő

Teljes idő

Spárga

Mossa le és pattintsa le a végeket. Használjon olívaolajat, és főzés előtt szórja meg sóval!

Grillezze 6-8 percig Medium / Low fokozaton, fordítsa egyszer.

Sült krumpli

Jól dörzsölje le, vágja le a héját. Csavarja jól fóliába, és tegye a felső állványra.

Főzze közepesen 35-45 percig!

Cékla

Súrolja le jól. Csepegtessen rá olívaolajat, és szórja meg sóval és borssal. Ezután csomagoljuk fóliába egy szál friss kakukkfűvel.

Grillezze a MEDIUM-on egy órán át a felső állványon!

Karfiol

Vágjuk közepes méretű részekre. Kenjük meg egy sheet-en, tegyünk tá kis olívaolajat, és szórjuk meg sóval és borssal!

Süssük a felső állványon 25 percig, gyakran forgatva, míg aranybarna nem lesz.

Főtt kukorica

Ne hámozza meg! Távolítsa el a szálas részeket, és 20 percig áztassa hideg vízben, majd rázza le a vizet.

Főzze 20 percig MEDIUM / LOW-on, óvatosan húzza vissza a héját, és vajjal, sóval és borssal tálalja.

Padlizsán

Hámozzuk meg, és ha szükséges szeleteljük hosszában vagy keresztben. Szórjuk meg sóval, és 20 percig hagyjuk lecsöpögni papírtörlőn. Töröljük le a felesleges sót és a nedvességet, és bőségesen ötözzük meg olívaolajjal.

Grillezze összesen 10-12 percet, követve a Perfect Grill Marks utasításait.

Grillezett paprika

Mossuk és vágjuk nagy darabokra. Távolítsa el a bordákat és a magokat. Csepegtessen rá olívaolajat!

Grillezze MEDIUM / LOW fokozaton összesen 10-12 percig, a Perfect Grill Marks utasításait követve.

Gomba

Törölje le ruhával vagy papírtörlővel. Távolítson el minden fás részt. Dobja fel fűszerezett olívaolajjal vagy vinaigrettel.

Grillezze 5-7 percig MEDIUM / LOW-on.

Kis burgonya

Súrolja le jól. Dobja fel olívaolajjal és sóval.

Grillezze 25-30 percig gyakran forgatva.

Hagyma

Vastag szeletekre vágja. Kenje meg olívaolajjal.

Grillezze 20-30 percet a MEDIUM / LOW fokozaton a felső állványon, követve az utasításokat. Fóliába is csavarhatja, és folytathatja a sütést, amíg karamellizálódik.

Sült fokhagyma

Csepegtessen rá olívaolajat, csomagolja fóliába, és tegye a felső állványra!

Grillezze LOW állásban 30 percig.

Pörkölt paprika

Mossa meg, és egészben helyezze a grillre!

Grillezze a MEDIUM-on, amíg a bőre elszenesedik. Ha megfőtt, tegye egy papírzacskóba, hogy a bőre meglazuljon. Ha kihűlt, hámozza meg és távolítsa el a magokat.

Édes burgonya szeletelve

Megpucoljuk és hosszában szeletekre vágjuk. Kenje meg fokhagymával, rozmaringgal, olívaolajjal.

Grillezze MEDIUM / LOW-on összesen 20 percig, a Perfect Grill Marks utasításainak betartásával.

Édesburgonya egészben

Jól dörzsöljük meg, és csomagoljuk fóliába! Helyezzük a grill felső állványára!

Grillezze 35-40 percig MEDIUM-on.

Paradicsom

Mossa meg és vágja ketté! Távolítsa el a magokat, majd szórja meg sóval, és 10 percig papírtörlőn eressze le a benne lévő medvességet. Dörzsölje vágott fokhagymával, és öntsön rá olívaolajat.

Grillezze a LOW-on összesen 15-20 percig, követve a Perfect Grill Marks utasításait.

Cukkini

Szeletelje hosszában vagy keresztben, ahogy önnek jobb. Csepegtessen rá olívaolajat és szórjon rá sót.

Grillezze a MEDIUM / LOW-on 8 percig a Perfect Grill Marks utasításait követve.

HŐMÉRSÉKLET ÚTMUTATÓ

A fentiekben megadtuk a főzési időket és a hőmérsékleteket, de ezek az adatok enyhe, jó időjárásra vonatkoztak. Ha kitapasztalta grilljét az Ön tipikus éghajlatán, akkor idővel tapasztalatokat kell szereznie olyan éghajlati viszonyok alatti sütésnél is, melyek befolyásolhatják a végeredményt. A kiváló ételek készítéséhez a következő tényezőket kell figyelembe venni:

Elhelyezés: Helyezze a grillt olyan helyre, ahol nincs kitéve közvetlen szélnek.
Hőmérséklet: Az ételeket grillezés előtt melegítse szobahőmérsékletre, és használja a felső állványokat a kevésbé intenzív sütéshez! Felszerelés: Érdemes lehet a beépített hőmérőn túl további hőmérőket is alkalmazni a grillező ellenőrzésére. Távolság: Hagyjon helyet az ételek között, hogy a levegő keringhessen és emiatt ne nőjön a főzési idő. Fedél helyzete: Tartsa a fedelet zárva. A hő csökkentése érdekében, amikor alacsony hőmérsékleten, csukott fedéllel főz, kapcsolja ki a középső égőket! Ha nyitott fedéllel grillez, akkor azt javasoljuk, hogy melegítse középen a grillt, és állítsa közepesen magasra az égők teljesítményét!

Hőmérséklet beállítások

High

Medium

Low

Zárt fedéllel

 

340 – 400 °C

230 – 290 °C

Nyitott fedéllel

315 – 400 °C

230 – 290 °C

150 – 200 °C