GRILL SEGÉDLETEK
VISSZA: /GRILL TUDÁSBÁZIS
Használja ezt a grillezési útmutatóinkat a húsok megismeréséhez, illetve a grillezési idő és hőmérséklet megtalálásához.
MARHAHÚSOK
A tökéletes sültek elkészítése előtt meg kell ismerkedjünk a húsok fajtáival! Ezen az oldalunkon segítünk a megfelelő marhahús kiválasztásában, tanácsokkal szolgálunk a pácokhoz és készítettünk egy útmutatót is, amely megkönnyíti a tökéletes steak elkészítését.
- VESEPECSENYE: A bélszín egy olyan húsdarab, amely kivételesen puha. Egy tehénnél a bélszín a háta közepén található a hátszín és a borda között. A bélszín rendkívül zsenge, mert az állat az azt alkotó izmokat ritkán használja.
- T CSONT: A T-csont a rövid karaj csontos steakje. Ennek a vágásnak van egy T alakú csontja, amely elválasztja a bélszínszakaszt a felső ágyék nagyobb részétől. Ezek a steakek nem olyan lágyak, mint a klasszikus steakek, de mégis nagyon finomak.
- PORTERHOUSE: Ez egy nagy steak a rövid ágyék vastag végétől. Itt egy T alakú csont és egy nagy darab bélszín található. A Porterhouse az egyik legnépszerűbb steak.
- RIB-EYE: Pecsenyék esetén a rib-eye az egyik legnépszerűbb steak a piacon. A bordaszeletből származó hús lágy és zsírosabb, mint a többi marhahús. Ez az extra zsír teszi a rib-eye steaket kivételesen lággyá és zamatossá.
- FLANK: A marha hastájékáról vágják. A flank steak sokkal keményebb, mint a karaj és a borda steakje, ezért recepjei esetén azt látjuk, hogy pácot ajánlanak az elkészítéséhez, vagy alacsony hőmérsékleten való lassú elkészítést.
- HÁTSZÍN: A hátszín valójában többféle steakre oszlik. A legfelső bélszín a legízletesebb. Az alsó hátszín kevésbé lágy, sokkal nagyobb, és általában akkor kínálják, amikor az ember hátszín steaket szeretne elkészíteni.
Most, hogy meg tudja különböztetni a népszerűbb marhahús-féleségeket, ismerkedjen meg a pácokkal!
STEAK ÚTMUTATÓ
A tökéletes sültek elkészítéséhez ügyelnünk kell a hús megfelelő vastagságára, a sütés időtartamára, és a hőmérsékletre! Táblázatunkból ezeket az értékeket olvashatja ki.
1 ½″ |
1″ |
¾″ |
|
|
|
|||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HŐMÉRSÉKLETEK
A tökéletes sültek elkészítéséhez ügyelnünk kell a hús megfelelő vastagságára, a sütés időtartamára, és a hőmérsékletre! Táblázatunkból ezeket az értékeket olvashatja ki.
1 ½″ |
1″ |
¾″ |
|
|
|
|||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÁLTALÁNOS HÚS SÜTÉSI ÚTMUTATÓ
Úgy tudunk kiváló sülteket készíteni, ha ügyelnünk a hús vastagságának megfelelő sütési időtartamra, és a hőmérsékletre! Táblázatunkból ezeket az értékeket olvashatja ki.
HÚS TÍPUS | Hőmérséklet | Perc / oldal | Teljes idő | Megjegyzés | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
A | B | C | D | ||||
Hamburgerek | Közepes | 2 ½ | 2 ½ | 2 ½ | 2 ½ | 10 perc | Sütés 71°C-on |
Bárányszelet 1 ″ közepes | Közepes | 2 ½ | 2 ½ | 2 ½ | 2 ½ | 10 perc | Karajt mindkét oldalon, hogy megőrizze a lédússágot. |
Sertésszelet 1 ″ | Közepes – alacsony | 2 ½ | 2 ½ | 2 ½ | 2 ½ | 10 perc | Sütés aranybarnára, míg a a levek el nem fogynak |
Csirkemell | Közepes – alacsony | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 perc | Az utolsó fordítás után megkenjük mártással! |
Csontos csirkemell | Közepes – alacsony | 5-6 | 5-6 | 5-6 | 5-6 | 20-25 perc | Szúrja át a csirkét bőrrel lefelé, majd csökkentse a hőt, és főzze, amíg megpuhul és át nem fő! |
Kolbászok | Közepes – alacsony | 6 | 6 | 6 | 6 | 24 perc | Addig főzzük, amíg belül már nem rózsaszín! |
Bárány borda | Közepes | 5-6 | 5-6 | 5-6 | 5-6 | 20-25 perc | |
Nyárson csirke v. sertés | Közepes | 2 ½ | 2 ½ | 2 ½ | 2 ½ | 10 perc | Használat előtt 2 órával áztassa be a fa nyársakat! |
Nyárson marha vagy bárány | Közepes | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 perc |
TENGER GYÜMÖLCSEI SÜTÉSI ÚTMUTATÓ
Hús típus | Hőmérséklet | Teljes idő | Megjegyzés |
---|---|---|---|
Garnélarák közepes vagy nagy | Közepes | 4 – 6 perc | Hasznos lehet wok fedő használata. Főzzük rózsaszínűvé, de átlátszatlanná. |
Kagyló | Közepes | 5 – 6 perc | Tisztítsa át jól! Dobjon el minden nyitott nyers kagylót, és a sütést követően a zárt kagylókat dobja ki! |
Fésűkagyló | Közepes | 4 – 6 perc | Forgassa meg sütés közben! |
Homár | Közepes | 8 – 10 perc | Olvassza ki, ha fagyott. Grillezze páncéljával lefelé, vajjal és citromlével megkenve. Főzze míg átlátszatlan lesz, és elválik a héjától! |
ZÖLDSÉGEK GRILLEZÉSE
A grillezés finom füstös ízt ad a legtöbb zöldséghez. Mindig külön grillezzük a zöldséget, hogy maradékot felhasználhassunk levesekbe, salátákba, szendvicsekbe, pizzákba és tésztákba! Ha a zöldségek nagy felülettel rendelkeznek, használjuk a Perfect Grill Marks technikát.
Zöldség típus |
Felkészítési idő |
Teljes idő |
---|---|---|
Spárga |
Mossa le és pattintsa le a végeket. Használjon olívaolajat, és főzés előtt szórja meg sóval! |
Grillezze 6-8 percig Medium / Low fokozaton, fordítsa egyszer. |
Sült krumpli |
Jól dörzsölje le, vágja le a héját. Csavarja jól fóliába, és tegye a felső állványra. |
Főzze közepesen 35-45 percig! |
Cékla |
Súrolja le jól. Csepegtessen rá olívaolajat, és szórja meg sóval és borssal. Ezután csomagoljuk fóliába egy szál friss kakukkfűvel. |
Grillezze a MEDIUM-on egy órán át a felső állványon! |
Karfiol |
Vágjuk közepes méretű részekre. Kenjük meg egy sheet-en, tegyünk tá kis olívaolajat, és szórjuk meg sóval és borssal! |
Süssük a felső állványon 25 percig, gyakran forgatva, míg aranybarna nem lesz. |
Főtt kukorica |
Ne hámozza meg! Távolítsa el a szálas részeket, és 20 percig áztassa hideg vízben, majd rázza le a vizet. |
Főzze 20 percig MEDIUM / LOW-on, óvatosan húzza vissza a héját, és vajjal, sóval és borssal tálalja. |
Padlizsán |
Hámozzuk meg, és ha szükséges szeleteljük hosszában vagy keresztben. Szórjuk meg sóval, és 20 percig hagyjuk lecsöpögni papírtörlőn. Töröljük le a felesleges sót és a nedvességet, és bőségesen ötözzük meg olívaolajjal. |
Grillezze összesen 10-12 percet, követve a Perfect Grill Marks utasításait. |
Grillezett paprika |
Mossuk és vágjuk nagy darabokra. Távolítsa el a bordákat és a magokat. Csepegtessen rá olívaolajat! |
Grillezze MEDIUM / LOW fokozaton összesen 10-12 percig, a Perfect Grill Marks utasításait követve. |
Gomba |
Törölje le ruhával vagy papírtörlővel. Távolítson el minden fás részt. Dobja fel fűszerezett olívaolajjal vagy vinaigrettel. |
Grillezze 5-7 percig MEDIUM / LOW-on. |
Kis burgonya |
Súrolja le jól. Dobja fel olívaolajjal és sóval. |
Grillezze 25-30 percig gyakran forgatva. |
Hagyma |
Vastag szeletekre vágja. Kenje meg olívaolajjal. |
Grillezze 20-30 percet a MEDIUM / LOW fokozaton a felső állványon, követve az utasításokat. Fóliába is csavarhatja, és folytathatja a sütést, amíg karamellizálódik. |
Sült fokhagyma |
Csepegtessen rá olívaolajat, csomagolja fóliába, és tegye a felső állványra! |
Grillezze LOW állásban 30 percig. |
Pörkölt paprika |
Mossa meg, és egészben helyezze a grillre! |
Grillezze a MEDIUM-on, amíg a bőre elszenesedik. Ha megfőtt, tegye egy papírzacskóba, hogy a bőre meglazuljon. Ha kihűlt, hámozza meg és távolítsa el a magokat. |
Édes burgonya szeletelve |
Megpucoljuk és hosszában szeletekre vágjuk. Kenje meg fokhagymával, rozmaringgal, olívaolajjal. |
Grillezze MEDIUM / LOW-on összesen 20 percig, a Perfect Grill Marks utasításainak betartásával. |
Édesburgonya egészben |
Jól dörzsöljük meg, és csomagoljuk fóliába! Helyezzük a grill felső állványára! |
Grillezze 35-40 percig MEDIUM-on. |
Paradicsom |
Mossa meg és vágja ketté! Távolítsa el a magokat, majd szórja meg sóval, és 10 percig papírtörlőn eressze le a benne lévő medvességet. Dörzsölje vágott fokhagymával, és öntsön rá olívaolajat. |
Grillezze a LOW-on összesen 15-20 percig, követve a Perfect Grill Marks utasításait. |
Cukkini |
Szeletelje hosszában vagy keresztben, ahogy önnek jobb. Csepegtessen rá olívaolajat és szórjon rá sót. |
Grillezze a MEDIUM / LOW-on 8 percig a Perfect Grill Marks utasításait követve. |
HŐMÉRSÉKLET ÚTMUTATÓ
A fentiekben megadtuk a főzési időket és a hőmérsékleteket, de ezek az adatok enyhe, jó időjárásra vonatkoztak. Ha kitapasztalta grilljét az Ön tipikus éghajlatán, akkor idővel tapasztalatokat kell szereznie olyan éghajlati viszonyok alatti sütésnél is, melyek befolyásolhatják a végeredményt. A kiváló ételek készítéséhez a következő tényezőket kell figyelembe venni:
Elhelyezés: Helyezze a grillt olyan helyre, ahol nincs kitéve közvetlen szélnek.
Hőmérséklet: Az ételeket grillezés előtt melegítse szobahőmérsékletre, és használja a felső állványokat a kevésbé intenzív sütéshez! Felszerelés: Érdemes lehet a beépített hőmérőn túl további hőmérőket is alkalmazni a grillező ellenőrzésére. Távolság: Hagyjon helyet az ételek között, hogy a levegő keringhessen és emiatt ne nőjön a főzési idő. Fedél helyzete: Tartsa a fedelet zárva. A hő csökkentése érdekében, amikor alacsony hőmérsékleten, csukott fedéllel főz, kapcsolja ki a középső égőket! Ha nyitott fedéllel grillez, akkor azt javasoljuk, hogy melegítse középen a grillt, és állítsa közepesen magasra az égők teljesítményét!
Hőmérséklet beállítások |
High |
Medium |
Low |
---|---|---|---|
Zárt fedéllel |
340 – 400 °C |
230 – 290 °C |
|
Nyitott fedéllel |
315 – 400 °C |
230 – 290 °C |
150 – 200 °C |