BROIL KING IMPERIAL XLS gázgrill A Broil King Imperial grillcsalád tagjai figyelemreméltó méretükkel és teljesítményükkel mágnesként vonzzák magukhoz a grillezőket. A család legnagyobb tagjaként az Imperial XL rendelkezik a legteljesebb felszereltséggel és a különleges funkciók terén is kiemelkedőt nyújt. A hatalmas gázgrill két, egymástól teljesen függetlenül is üzemeltethető sütőrésszel rendelkezik, melyek saját tetőt kaptak, így…
TOVÁBB >>>Tippek a kerti sütögetéshez


Tippek a kerti sütögetéshez
Ha szeretnénk kellemesen eltölteni egy estét jó társaságban, a megoldás: a sütögetés! Kertben, teraszon, még egy nagyobb erkélyen is megejthetjük, csak figyeljünk az időjárás-jelentésre és arra, hogy a hús oda ne égjen… Persze nem árt néhány tipp, hogy biztosan elkerüljük a bakikat.
A grillpartik alfája és ómegája maga a tűz, azaz a parázsló faszén. Tüzet rakni nem is olyan könnyű, még akkor sem, ha rendelkezésre állnak az előre előkészített faszenes tasakok, gyújtófolyadékok és más csodaszerek.
Nem is annyira a tűzgyújtás a gond – a faszén előbb-utóbb minden esetben meggyullad –, sokkal inkább a sütögetésre alkalmas pillanat, hőmérséklet eltalálása. Ha túl nagy a tűz, a steak szénné éghet, vagy cipőtalp keménységűre száradhat, ha viszont már túlságosan lehűlt, mire a szeletek a rostélyra kerülnek, könnyen rágós és nyers maradhat minden.
De hogyan állapíthatjuk meg az izzó faszén hőmérsékletét hőmérő nélkül? Tartsuk a tenyerünket pontosan a grill fölé. Kezdjünk el számolni magunkban lassan egyesével, és ha a kezünket
– csak két másodpercig tudjuk ott tartani, akkor a tűz nagyon forró, 375 fok körüli,
– ha három másodpercig bírjuk, akkor közepesen forró (kb. 350 fokos),
– ha négy másodpercig, akkor úgy 300 fokos,
– míg ha öt másodpercig is, akkor a tűz alacsony hőfokú, kb. 250 fokos.
A faszén hőmérsékletét a grilleznivalókhoz igazítsuk, de minden esetben csakis akkor kezdjünk hozzá a sütéshez, ha a szén már nem lángol, hanem parázslik és izzik! A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre. Ha nincs türelmünk kivárni, amíg magától leég a tűz, meggyorsíthatjuk a folyamatot úgy, hogy egy kis hamut szórunk a lángokra. A tűz erősségét és ezzel együtt a sütés hőfokát a parázs szét- vagy összehúzásával és a grillrács meg a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk.